Gastro Junior Brno 2012 – Nowaco Cup

Oldřich Baďura 5. 3. 2012
Markéta Krejčí, studentka 3. ročníku oboru Hotelnictví
Markéta Krejčí, studentka 3. ročníku oboru Hotelnictví

Ve dnech 28. 2. – 1. 3. 2012 proběhl v Brně 18. ročník finále Mezinárodního mistrovství České republiky mladých odborníků v oblasti gastronomie. Jsme si plně vědomi, že odborné školy a jejich studenti výkonnostně rostou především vzájemným měřením sil na soutěžích tohoto typu, proto je plně podporujeme. Na finále této vysoce prestižní soutěže přijeli jen ti nejlepší, kteří se probojovali z regionálních kol soutěže, která proběhla v Pardubicích a ve Frenštátě pod Radhoštěm. I v letošním ročníku tohoto vysoce prestižního klání, stejně jako v předchozích sedmnácti, jsme měli zastoupení ve všech třech soutěžních kategoriích kuchař, číšník a cukrář. V kategorii cukrář se do Brna kvalifikovaly dokonce dvě naše studentky. To, že se do finále probojovali 4 soutěžící z naší školy, svědčí o zájmu mladých adeptů o tento obor, ale i skvělém odborném vedení soutěžících ze strany jejich učitelů a o výborném zázemí pro odborný výcvik.

V  této souvislosti je třeba zmínit i morálně volní vlastnosti všech soutěžích, kteří, stejně jako jejich trenéři – učitelé odborného výcviku, vykonávají veškerou soutěžní činnost nad rámec svých studijnícich event. pracovních povinností. Nadšení a zápal pro věc je obrovským pozitivem, který zcela zakryje drobné nedostatky např. v technice práce.

Ananasové mille-feuilles s malinovou a ostružinovou omáčkou
Ananasové mille-feuilles s malinovou a ostružinovou omáčkou

V oboru číšník – servírka reprezentovala šířavskou školu a odborné školství Olomouckého kraje Markéta Krejčí, studentka 3. ročníku oboru Hotelnictví, která měla za úkol za 20 minut připravit 2 porce ovocného dezertu s povinnou úpravou čerstvého ananasu a dalších dvou druhů ovoce (malina, ostružina) včetně servisu šumivého vína. Poté následovala jazyková zkouška formou komunikace s hostem v jazyce anglickém. Markéta připravila ovocný dezert s názvem Ananasové mille-feuilles s malinovou a ostružinovou omáčkou. Dále podávala špičkové šumivé víno Cremant D Alsace Rosé v jakosti A.O.C., které se řadí mezi velká šumivá vína kulinářského světa. Odborná porota ocenila Markétčin výkon stříbrnou medailí. Její výkon si ceníme i proto, že číšník je ten, kdo jako první vytváří image podniku při kontaktu s hostem, dále je hostu odborným poradcem, garantem poskytnuté kvality a v neposlední řadě i příjemným společníkem. Cesta k profesní dokonalosti začíná na odborných školách a je násobena soutěžními akcemi, které pro mladé gastronomy vrcholí na této soutěži.

Krůtí roládka plněná špenátovou fáší v kombinaci s krůtím ragú, houbovými špeclemi, salátkem z teplé zeleniny a drůbeží šťávou
Krůtí roládka plněná špenátovou fáší v kombinaci s krůtím ragú, houbovými špeclemi, salátkem z teplé zeleniny a drůbeží šťávou

V oboru kuchař, se do celostátního finále probojoval student 3. ročníku oboru Kuchař, Vratislav Dočkalík, který měl za úkol připravit 4 porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou byla krůtí prsa. Svoji kreaci nazval Krůtí roládka plněná špenátovou fáší v kombinaci s krůtím ragú, houbovými špeclemi, salátkem z teplé zeleniny a drůbeží šťávou.  Úkol soutěžícího ztížen, protože každý si musel z tajného koše vylosovat, dvě suroviny, které musel zapracovat do soutěžního pokrmu. Šířavský reprezentant si vylosoval švestky a lišky, jejichž zapracování do soutěžního pokrmu nebylo vůbec jednoduché. Výsledkem mnohatýdenní přípravy, řady zkoušek a konzultací s učitelkou odborného výcviku, byla bronzová medaile, která je vzhledem ke stále větší konkurenci velkým úspěchem.

Do finále soutěže se přes regionální kola probojovaly i dvě reprezentantky SŠGS, Přerov, Šířava 7, studentky 2. ročníku oboru Cukrář, Milena Ježková a Markéta Pospíšilová. Soutěžním úkolem cukrářek byla příprava 4 porcí teplého restauračního moučníku v časovém limitu 45 minut. I v tomto případě musel moučník obsahovat tepelně zpracovanou tajnou surovinu.

Milena Ježková, připravila dezert s názvem Nákyp ze sladkého celozrnného chleba, prokládaný medovými jablíčky a jemnou tvarohovou náplní. Nákyp byl doplněn čerstvou jahodou a smetanovou omáčkou. Tuto soutěžní kreaci ocenila odborná porota bronzovou medailí.

Druhá finalistka, Markéta Pospíšilová, ve stejném časovém limitu připravila 4 porce nákypu s názvem Cannelloni plněné tvarohovou náplní s créme fraiche a ovocem, pokryté bílkovým sněhem, doplněné malinovou omáčkou, smetanou a karamelovou ozdobou. I tento moučník byl součástí tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu. I tato variace na téma nákyp byl odměněna bronzovou medailí.

Studenti SŠGS, Přerov, Šířava 7 soutěžící ve finále Mezinárodního mistrovství ČR v Brně opět prokázali, a to před nesmírně náročnou porotou, skvělou orientaci v moderní zážitkové gastronomii. Díky vynikajícímu odbornému zázemí a výborné práci učitelů odborného výcviku, prokázali schopnost změřit své síly s konkurencí nejen v rámci republiky, ale i na poli mezinárodním. To svědčí o vysoké prestiži šířavské školy, která opět prokázala nejen vysokou úroveň práce s mladými adepty gastronomie, ale i vysokou úroveň odborného školství v Přerově a v Olomouckém kraji.