Retigo Cup 2012 – Moravský kuchař 2012

Oldřich Baďura 23. 5. 2012

Dne 18. května 2012 proběhl v areálu Gastrocentra Moravia Přerov 10. ročník kuchařské soutěže s mezinárodní účastí Retigo Cup 2012, která byla vypsaná pro kategorii seniorů a juniorů. Záštitu nad akcí převzal Miroslav Kubec prezident AKC ČR a ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro centrální Evropu.

Za Střední školu gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7, soutěžil student 3. ročníku oboru Kuchař – číšník Jan Podaný, který se do finále kvalifikoval ziskem prvního místa ve velmi populární soutěži Gastro Makro Cup 2012.

Úkolem soutěžícího bylo připravit v časovém limitu 45 minut 4 porce hlavního jídla z regionální kuchyně Moravy v moderní úpravě. Jídlo pak muselo obsahovat alespoň jednu z povinných surovin, a to kachní prsa bez kosti, krůtí prsa nebo vepřová panenka. Další povinnou surovinou byl alespoň jeden z druhů zeleniny Bonduelle, a to růžičková kapusta, fazolové lusky, mrkev, červená řepa nebo cizrna.

Náš soutěžící zvolil krůtí prsíčka a vepřovou panenku a jako přílohu pak růžičkovou kapustu, červenou cibuli a papriku. Svůj pokrm nazval Pečená krůtí kapsa plněná sušeným ovocem a ořechy, doplněná medailonky z lehce zauzené vepřové panenky s teplým salátkem z růžičkové kapusty a červené cibule na omáčce z grilovaných paprik. Tento pokrm byl skutečnou symfonií barev, vůní a chutí. Odborná porota jej pak ocenila stříbrnou medailí. Velký podíl na úspěchu soutěžícího má jeho trenérka, učitelka odborného výcviku, paní Miroslava Skasková.

Skvěle připravená soutěž s mezinárodní účastí, opakovaně prokázala skvělou úroveň odborného výcviku na šířavské škole. Jsme hluboce přesvědčeni, že cesta k mistrovským výkonům vede špičkovou úroveň  výuky ve škole a pokračuje účastí na odborných soutěžích a končí následným uplatněním v middle či top managementu domácích i mezinárodních gastronomických zařízení, o čemž svědčí i úspěch našeho absolventa Tomáše Kubana, který získal zlatou medaili  v kategorii seniorů.