Připravujeme se na závěrečné zkoušky

Oldřich Baďura 20. 10. 2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAV pátek dne 17. 10. 2014 jsme se studenty třídy K3 navštívili přerovský pivovar Zubr. Cílem naší exkurze bylo poznání nejen struktury holdingu, a to v rámci přípravy na závěrečnou zkoušku, ale především poznání výroby piva. Naše skvělá průvodkyně Aneta nás provedla všemi strategickými místy výroby od varny, přes tzv. kvasničárnu, spilku až do ležáckého sklepa, kde jsme měli možnost degustace nefiltrovaného, čtyřikrát chmeleného piva Grand. Pro zajímavost uvádím, že nefiltrované pivo není zbaveno zbytkových kvasinek a dalších mikročástic. Kvasinky jsou zdraví prospěšné, protože obsahují mnoho proteinů, vitamínů B a dobře působí na trávicí trakt.Je sice mírně zakalené, ale má osobitou chuť, která je plnější a bohatší. Trvanlivost nefiltrovaného piva se počítá na rozdíl od piva pasterizovaného pouze v týdnech. Závěrem jsme navštívili moderní stáčírnu, sklad a expedici již hotového moku.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAProbrali jsme i samotný proces vaření piva. Ve varně se pivo připraví za asi 12 hodin. Pak jde na spilku, kde je cca 7 – 10 dní. Následně zraje ve sklepě, a to dle druhu piva 21 – 100 dní. Po procesu filtrace a pasterizace se stáčí do sudů, lahví nebo plechovek.
Při této příležitosti jsme si připomněli všechny existující druhy piv, a to světlé, polotmavé a tmavé, řezané, pšeničné i kvasnicové. Protože mnozí z našich současných žáků se v budoucnu postaví k pípě, probrali jsme i druhy piva podle způsobu čepování, a to mlíko (do sklenice je natočena pouze pěna, pivo tak má nízký obsah oxidu uhličitého a je jemnější), čochtan (do sklenice je načepováno pivo bez pěny), hladinku (jde o rychlý způsob čepování,kdy je pivo natočeno na jeden zátah ) a nakonec je to šnit (je to druh čepování používaný při degustacích, kdy je sklenice naplněna pouze z části).
OLYMPUS DIGITAL CAMERAZkušený číšník musí vědět co pivo obsahuje a v čem je prospěšné. Dle Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského pivo snižuje riziko aterosklerózy a stresu. Podporuje krevní oběh. Některé složky obsažené v pivu mají protinádorový a antibakteriální charakter. Pivo dále obsahuje sacharidy, bílkoviny, polyfenolické látky, aminokyseliny, nukleové kyseliny, minerální látky, fytoestrogeny a vlákninu. Zlatavý mok obsahuje dále přirozenou kombinaci minerálů, hlavně draslík a hořčík, které z něj tvoří prakticky iontový roztok. V malé dávce snižuje krevní tlak, snižuje srážlivost krve a je dobré při proplachování systémů močových a žlučových cest a slinných žláz. Má i stimulační a relaxační účinky. Přes všechny výhody je však doporučená denní dávka, s ohledem na obsah alkoholu, pro muže tři třetinky piva, pro ženy o jednu méně. Tato dávka českého piva umožňuje pokrýt stoprocentní denní dávku vitamínu B1.

V závěru jsme dověděli, že nealko pivo se u nás poprvé objevilo v sedmdesátých letech. Tento nápoj neurazí, protože má chmelově osvěžující chuť, ale alkohol
ne, což vítají hlavně řidiči. Probrali jsme i v současné době oblíbené radlery čili ochucená piva s ovocnou příchutí a nízkým obsahem alkoholu.
Jsem hluboce přesvědčen, že podobné exkurze pomohou našim studentům zvládnout náročné závěrečné zkoušky.

Dr. Oldřich Baďura

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA