Burčák je mezistupněm výroby vína. Toto označení se může používat pouze u révy vypěstované na území ČR. Jedná se o částečně zkašený hroznový mošt, který obsahuje chuťově vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin. Kvašení způsobují kvasinky, díky nimž jsou v burčáku i bílkovinné látky.
Proč ochutnat burčák? Burčák totiž obsahuje četné vitaminy. Najdeme v něm např. tiamin, což je jeden ze skupiny vitamínů B, který podporuje srdeční činnost. Dále obsahuje nikotinamid a kyselinu nikotinovou, které zabraňují nervovým a kožním poruchám. Na sliznice a zažívací ústrojí příznivě působí kyselina pantotenová. V neposlední řadě je třeba zmínit i čistící působnost na trávicí ústrojí. Na chuť burčáku mají samozřejmě vliv i odrůdy použitého hroznového vína. Nejdříve dozrává aromatický Moravský muškát a voňavý Irsai Oliver . Z pozdějších odrůd se používá Sauvignon nebo Chardonnay.
Pití burčáku v rozumné míře je zdravé, protože obsahuje minerály a vitamíny, které jsou lidskému organismu prospěšné. Za ničím nepodložené však považujeme tvrzení, že burčáku se má za sezónu vypít tolik, kolik máme v těle krve. Závěrem pak upozorňujeme, že burčákem se neťuká. Vzhledem k obsahu alkoholu, který se pohybuje mezi 1 až 7 procenty, mohou tento nápoj konzumovat pouze plnoletí.
dr. Oldřich Baďura