Proč navštívit Podzimní festival gulášů a piva?

Oldřich Baďura 9. 10. 2013

Pivo, skvělý guláš a Češi k sobě prostě patří.  Jistě je známo, že pivo pijeme kvůli dobrému trávení, protože hořké chmelové látky stimulují tvorbu trávících  enzymů a umožňují i rychlejší trávení tuků. Ovšem pozor, podporují rovněž chuť k jídlu. Pití piva je rovněž doporučováno proti vzniku ledvinových kamenů, jelikož má mírně močopudný účinek a vyvážené pH. Pivečko obsahuje i křemík, kterého máme v běžné stravě nedostatek. Chmelové a sladové výtažky obsažené v pivě mají příznivý účinek na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Pivo rovněž omezuje  nadměrnou tvorbu inzulinu a v neposlední řadě nízké dávky alkoholu rozšiřují cévy a tak pozitivně působí na snížení krevního tlaku. Malé dávky alkoholu obsažené v jednom pivu ovlivňují srážlivost krve a pomáhají tak proti ucpání cév. Látky vyluhované z chmelu mají prokazatelně zklidňující účinek. Pivo skvěle hasí žízeň a ve srovnání s pitím přeslazených limonád má pivo i méně kalorií. K uhašení žízně je pak zvlášť vhodné nealkoholické pivo. Pivo obsahuje rovněž velké  množství vitamínů skupiny B, což má pozitivní vliv na kůži.
Protože k pivu patří dobrý guláš, dovolujeme si Vás pozvat ve dnech 15. – 17. 10. 2013 na ochutnávku do školní restaurace Bečva.

Dr. Baďura