ŠÍŘAVŠTÍ V CELOSTÁTNÍM KOLE GASTRO JUNIOR USPĚLI

Pavel Fridrich 20. 1. 2014

P1110634Pro diváky i přátele moderní gastronomie připravili studenti Střední školy gastronomie a služeb v Přerově na Šířavě pokrmy, dezerty a nápoje, kterými se prezentovali na jubilejním 20. ročníku mezinárodního mistrovství ČR kuchařského, cukrářského a číšnického umění, soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie – Gastro junior 2014 na brněnském Výstavišti. 16. ledna 2014 vycestovala delegace juniorů z řad budoucích kuchařů, číšníků a cukrářek, pochopitelně pod ostřížím zrakem řemesla znalých trenérek do zmiňovaného Brna. Los určil jasné startovní pořadí prvního soutěžního dne: cukrářka první, číšník pátou a kuchař osmou startovní pozici. Taková je soutěžní realita, čekání je nekonečné… Cukrářka Tereza vstoupila do boje o medaili v národním kole s odhodláním P1110488připravit v čase 45 minut čtyři porce moučníku za použití modrého máku v časovém limitu 45 minut. V moučníku musel být mák tepelně zpracovaný a moučník připravený jako součást tříchodového restauračního menu pro mezinárodní klientelu. Kuchař Pavel Blažek startoval z osmé pozice kulinářského klání a byl před ním nelehký úkol: připravit čtyři porce moderního teplého pokrmu s hlavní a odlehčenou přílohou v časovém limitu 45 minut. Základní surovinou pro soutěžní úkol kuchařů bylo připravit pokrm s použitím kančí kýty a kančího hřbetu, nejlépe v kombinaci s tajnými surovinami.P1110593 Los mu určil červenou řepu a křepelčí vejce. Číšník Jindřich předvedl své dovednosti a zde je na místě dodat: sebevědomě a hlavně profesionálně. Patnáct soutěžních minut mu muselo stačit k přípravě nealkoholického a alkoholického punče po 2 porcích včetně servisu před zraky hostů. Po hodinách vypětí bylo dobojováno a zbývalo několik málo okamžiků do vyhlášení výsledků. Zase ta nervozita a přání zvítězit nebo alespoň dobře se umístit. Účast v celostátním kole je věcí prestiže juniorských gastronomů, protože zde už jsou jen ti nejlepší z celé republiky. A šířavští se tam po právu nominovali. Stříbrnou medaili si vybojovali díky svým dovednostem kuchař Pavel Blažek a číšník Jindřich Bednář.P1110528 Cukrářka Tereza Špalková, obdržela za svůj cukrářský výtvor diplom za účast. A mimochodem, pro všechny to byla v celostátní soutěži Gastro Junior premiéra, kdy před zraky diváků a poroty předvedli dovednosti, které museli natrénovat během několika málo dnů. Šířavští tak opět uspěli ve velké konkurenci jiných gastronomických škol. No řekněte, není to úspěch? Je. Obrovský a zasloužený.