Ve dnech 15. – 17. 11 2015 proběhl na brněnském výstavišti 21. ročník mezinárodní soutěže oboru kuchař, cukrář, číšník. Po úspěšném absolvování regionálního kola v Ostravě, se nominovali žáci naší školy s počtem pěti medailí do finále.
Za obor kuchař soutěžil Pavel Blažek, žák druhého ročníku. Pavel musel prokázat kreativitu ve svém řemesle a vše mu bylo ztíženo tím, že suroviny na přípravu pokrmu mu byly odtajněny dvacet minut před začátkem pódiového vystoupení. Pavel si vylosoval soutěžní číslo šest a v black boxu, který mu byl přiřazen na něho čekalo kančí karé, anglická slanina, hlíva ústřičná a máslová dýně. Za své pódiové vystoupení Pavel získal bronzovou medaili.
Cukráře reprezentovala žákyně druhého ročníku Michaela Remešová. Soutěžním úkolem bylo připravit čtyři porce moderního moučníku s použitím čerstvého ovoce. Míša zvolila „Flambovanou hrušku s brusinkami, perníkovo – kefírovým korpusem, hruškovým krémem a vanilkovou zmrzlinou“. Dvacet minut před pódiovým vystoupením si soutěžící vylosovala dvě tajné suroviny – kaki a vlašské ořechy, které musela do moučníku zapracovat. Odborná porota Míšu odměnila bronzovou medailí.
Monika Valešová soutěžila za obor číšník. Je to studentka třetího ročníku, obor hotelnictví. Moničiným úkolem bylo připravit dvě porce aperitivního koktejlu a následně studený předkrm dle současných gastronomických trendů a to vše před zraky poroty, kterou si soutěžící usadila ke svému prostřenému stolu, jako své hosty. Svoji odbornost musela prokázat zkoušku z anglického jazyka. Monika si vylosovala pořadové číslo čtyři a pro své hosty si připravila aperitiv „Géant“, a předkrm s názvem „Noček z citrónového lososa a čerstvého kopru, doplněný o višňové balsamico, podávaný s mignonkami z listového těsta. Pětičlennou komisi byla ohodnocena stříbrnou medailí.
Za vzornou a příkladnou reprezentaci naší školy děkují mladým gastronomickým odborníkům učitelky odborného výcviku, které soutěžící připravovaly na nejprestižnější soutěž v tomto oboru.
Jitka Kochová, Marie Bednaříková, Hana Kudová