Sommelierská pečeť

Alena Blažková 23. 4. 2015

foto-01Ve dnech 20. – 22. 4. 2015 se uskutečnil na SOP restaurace Bečva kurz Sommeliérská pečeť. Lektorem kurzu byl Marian Jemelík, člen asociace sommeliérů ČR, lektor oboru gastronomie a manager firmy Víno Hruška. Účastníci se v teoretické části seznámili s historií Vitis vinifery, získali základní informace o klasifikaci vína, vinařských oblastech ČR, rozdělení vína dle různých kritérií, např. dle cukernatosti, obsahu CO2, zjistili, které odrůdy jsou v ČR nejpěstovanější, měli možnost si individuálně vyzkoušet, co znamená řízená degustace.
V praktické části si vyzkoušeli servis tichého bílého vína, dekantaci červeného vína, sabrage šumivého vína a na závěr i úpravu a servis doutníků. Třídenní maraton ukončili účastníci složením zkoušky části teoretické, praktické a odměnou jim byl certifikát Sommelierská pečeť. Kurz pod vedením uvedeného lektora byl účastníky velmi pozitivně hodnocen a panu Marianu Jemelíkovi náleží velké poděkování za vedení i obsahovou náplň kurzu. Těšíme se na další ročník s Vámi, pane Jemelíku.