Gastronomická soutěž Český kapr 2015 se pořádala 12. 11. 2015 v Českých Budějovicích. Tématem soutěže byla úprava kapra s košíkem bylinek. Do finálové části postoupila za naši školu studentka Dominika Rýznarová, která ji reprezentovala školu s moderní úpravou kapra, jenž je tradiční českou surovinou. Soutěž se skládala ze dvou částí, v první části byla korespondenčně zaslána fotografie připravovaného jídla spolu s recepturou a kalkulací odborné gastronomické komisi k posouzení. V této části Dominika Rýznarová uspěla, a proto mohla postoupit do druhé finálové části soutěže, která se skládala z přípravy čtyř porcí jídla v reálném čase pod dohledem profesionálů.
Soutěže se zúčastnilo 12 nejlepších vybraných kuchařů – juniorů z České republiky. Na prezentaci, která trvala 45 minut, za přítomnosti diváků, odborného dozoru a komisařů připravila Pečeného kapra na tymiánu se sépiovým kapřím hamburgerem, dýňovo-hráškovým pyré v šalotce s espumou z mlíčí. Za své vystoupení byla oceněna stříbrnou medailí a speciální cenou za předvedené dovednosti, tvořivost a um v soutěžním oboru kuchař.
Mgr. Marie Fabigová
učitelka odborných předmětů gastronomie