Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2016

Hana Kudová 20. 1. 2016

gastrojunior 2016Ve dnech 14. – 16. 1. 2016 proběhl na brněnském výstavišti 22. ročník mezinárodní soutěže oborů kuchař, cukrář a číšník.

Za obor kuchař soutěžil Pavel Blažek, žák třetího ročníku. Pavel musel prokázat kreativitu ve svém řemesle a vše mu bylo ztíženo tím, že suroviny na přípravu pokrmu mu byly odtajněny dvacet minut před začátkem pódiového vystoupení. Pavel si vylosoval soutěžní číslo jedna a v black boxu, na něho čekala panenská svíčková, pancetka, kapusta a červená kápie. Za své pódiové vystoupení Pavel získal stříbrné ocenění od odborné poroty.

Cukráře reprezentoval žák druhého ročníku Otakar Macháčík. Soutěžním úkolem bylo připravit moučník, ve kterém dominovalo bramborové těsto doplněné tajnými surovinami. Ota si vylosoval agávový sirup, jogurt, meruňkový džem a mák. Za 40 minut Ota naservíroval porotě lahodný moučník a vysloužil si bronzové ocenění.

Zuzana Martincová, žákyně třetího ročníku, soutěžila za obor číšník. Zuzčiným úkolem byla alternativní příprava čaje s nutností opracovat ovoce. Zuzka nekompromisní porotě připravila bílý čaj PAI MU TAN a následně moučník s názvem „Hruška pošírovaná ve vinné várce, doplněná cereálním košíčkem se sněhovou pusinkou a dekorována jemnou karamelovou omáčkou“. Porota jí udělila stříbrnou medaili.

Za vzornou a příkladnou reprezentaci naší školy děkují mladým gastronomickým odborníkům učitelky odborného výcviku, které soutěžící připravovaly na nejprestižnější soutěž v tomto oboru.

Jitka Kochová, Marie Bednaříková, Hana Kudová