Ve dnech 17. a 18. února 2016 připravili studenti oborů Kuchař – číšník a Hotelnictví odborné vystoupení v pódiovém podání přímo před zraky zákazníků. Studenti připravovali polévku z batátů s petrželovým olejem a slunečnicovými semínky a dále kuřecí supreme s hráškovým pyré, glazovanou mrkvičkou, hráškem a omáčkou demi glace. V barmanské show studenti předvedli míchané nápoje dle vlastní receptury a přímo před hostem také připravovali míchaný salát s polníčkem a praženou slunečnicí a ovocný salát MAKRO.
Součástí programu bylo také filetování tuňáka žlutoploutvého a další zajímavé gastronomické zážitky, které obohatily návštěvníky Makra i studenty.
Pro milovníky netradičních receptů přidávám recept na batátovou polévku.
Polévka z batátů s petrželovým olejem a slunečnicovými semínky
Suroviny:
3 lžíce olivový olej, 150 g cibule šalotka, 500 g batáty (sladké brambory), 1 lžička drcený římský kmín, 1 lžička mleté kurkumy, 900 ml horkého zeleninového vývaru, sůl, drcený černý pepř, slunečnicová semínka opražená na sucho 2 lžíce, 5 g chilli papričky, 50 g másla, 20 g česnek, 40 g krutony, 20 g petrželový olej.
Postup:
V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájené sladké brambory a opékejte je za stálého míchání asi 3 minuty.
Nasypte koření (kmín, kurkuma) a přidejte kousek chilli papričky a česnek, přilijte vývar a přiveďte do varu, potom ztlumte oheň a nechte asi 15 minut vařit, dokud nebudou brambory měkké.
Polévku mixujte do hladka, přidejte zbývající vývar, aby konzistence byla podle vašeho gusta, a důkladně provařte a zjemněte máslem a podávejte s krutony, opečenými semínky slunečnice a petrželovým olejem.
Mgr. Marie Fabigová