Ve dnech 8. až 10. března 2016 se uskutečnil 14. ročník soutěže Moravský pohár. V letošním roce ji pořádala Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví, Bzenec ve spolupráci s firmou IREKS ENZYMA. Soutěže se zúčastnilo deset budoucích mistrů cukrářského řemesla.
Střední školu gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7 reprezentovala studentka třetího ročníku oboru cukrář Jitka Hrazdilová. Úkolem bylo zhotovení slavnostního dortu na libovolné téma, výroba skulptury z jedlého materiálu a tří druhů dezertů. To vše měli studenti zvládnout v čase deseti hodin. Po celou dobu na jejich práci dohlížela odborná porota, která hodnotila nejen vzhled výrobků, ale i chuť, hmotnost, postupy práce a pracnost.
Jitka Hrazdilová si vybrala hudební téma, a proto jsme celek nazvaly „Hudební dostaveníčko”. Vyrobila dort ve tvaru houslí, které doplnila karamelovou větvičkou sakury. Dále zakomponovala housle i do skulptury, kterou vytvořila z karamelu. Skulptura obsahovala jemnou pavučinu, ve které stály do detailu propracované housle. Dezerty měla chuťově výborné a jemně propracované.
Každá kategorie byla hodnocena zvlášť. Nejlépe se Jitka umístila s karamelovou skulpturou, za kterou si odvezla druhé místo a stříbrný pohár. V celkovém hodnocení skončila na pátém místě.
Tímto děkuji studentce Jitce Hrazdilové za vzornou přípravu a reprezentaci naší školy.
Jitka Kochová