SŠ gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7 se stala 6. dubna 2016 pořadatelem již devátého ročníku gastronomické soutěže, a tak nejen žáci naší školy dobývali kulinářský svět. Společně s nimi se do soutěžení pustili i jejich kolegové z gastronomických škol z Olomouce, Velkého Újezdu, Kroměříže, Moravské Třebové, Prostějova, Vsetína, Zábřehu, ale i dvě soutěžící ze Slovenské republiky, konkrétně z Trenčína.
Pro zvědavé diváky i přátele moderní gastronomie připravili řadu výrobků, kterými se prezentovali v soutěži kuchařského a číšnického umění GASTRO MAKRO CUP 2016, která se uskutečnila v prostorách Střediska odborné přípravy školní restaurace Bečva. Studenti škol soutěžili v kuchařských a číšnických juniorských kategoriích. V kuchařské kategorii předvedli svou tvořivost přípravou a prezentací moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla kuřecí prsa supreme. Na talíři se tak postupně začala objevovat dílka, která zasloužila obdiv. Úkolem mladých číšníků bylo připravit dvě porce čaje, do něhož měli zapracovat čerstvé ovoce nebo ovoce použít jako vhodný doplněk k tomuto nápoji. Samozřejmostí byla úprava a servis před zraky hostů. Šířavští Filip Kolář a Zuzana Martincová bodovali hned v obou kategoriích kuchař i číšník, a to prvními místy. V kuchařském oboru se na druhé příčce umístila soutěžící Tereza Pekařová z ISŠ v Moravské Třebové a třetí pozici obsadil Roman Máčala z Hotelové školy v Kroměříži. V číšnických dovednostech obsadili 2. a 3. místo soutěžící Vojtěch Habáň a Petr Sivanič z SOŠ a SOU Velký Újezd. Krásné čtvrté místo patřilo pak všem ostatním, kteří se soutěžního klání zúčastnili.
Šířavští jako pořadatelé a organizátoři této gastronomické soutěže doufají, že se soutěž zařadila mezi prestižní soutěže v oblasti moderní gastronomie. Dokazují to kladné reakce soutěžících i pozorovatelů, kteří hodnotili průběh, úroveň a organizaci soutěže. V souvislosti s tím se sluší poděkovat VŠEM, kteří se na přípravě a realizaci soutěžního klání podíleli, od sponzorů přes porotce až po učitele odborného výcviku, již své žáky na soutěž připravili. GASTRO MAKRO CUP se tak nestává jen soutěžní přehlídkou gastronomie, ale nabízí mladým gastronomickým odborníkům cestu na další soutěže a podílí se na jejich profesním růstu.