Ve dnech 19. – 21. 1. 2017 proběhl na brněnském výstavišti 23. ročník mezinárodní soutěže v oborech kuchař, cukrář a číšník.
Za obor Kuchař soutěžil Zdeněk Mik, žák prvního ročníku, který musel prokázat kreativitu ve svém řemesle, a vše mu bylo ztíženo tím, že suroviny na přípravu pokrmu mu byly odtajněny dvacet minut před začátkem pódiového vystoupení. Na Zdeňka v black boxu čekala kotleta, kedlubna, smetana a kukuřička. Při svém pódiovém vystoupení vykouzlil na talíři Plněnou kotletu s kedlubnovým ragú, šťouchané brambory. Od odborné poroty si vysloužil za svůj výkon bronzové ocenění.
Cukráře reprezentoval žák druhého ročníku Jakub Peřina. Oproti předcházejícím ročníkům soutěže i na cukráře čekal v letošním klání black box. Jakub si vylosoval z tajných surovin angreštovou marmeládu, creme fraise, čokoládu, agáve sirup a meduňku. Kuba se s tajnými surovinami úspěšně popral a za 45 minut vytvořil na talíři okouzlující moučník s názvem Tvarohové lívanečky plněné creme fraise s angreštovou příchutí, doplněné malinovou omáčkou, želatinou, vanilkovou zmrzlinou a jahodami na víně. I Jakub vybojoval bronz.
Zuzana Martincová, žákyně prvního ročníku nástavbového studia, soutěžila za obor Číšník. Jejím úkolem byla příprava dvou porcí palačinek před zraky hosta ve volné variantě. Ke zvolenému pokrmu bylo nutné provést přípravu a servis vhodného nápoje, dále představit záměr prodeje pokrmu a nápoje v písemné a ústní formě a na závěr složit jazykovou zkoušku. Zuzka nekompromisní porotě připravila Zimní flambované palačinky a jako vhodný nápoj zvolila polosladké bílé víno s přívlastkem, výběr z hroznů Pálava. Soutěžící obstála velmi dobře, marketingovou strategii a jazykovou zkoušku zvládla bravurně a od poroty si odvážela domů stříbro.
Za vzornou a příkladnou reprezentaci naší školy děkují mladým gastronomickým odborníkům učitelky odborného výcviku, které soutěžící připravovaly na nejprestižnější soutěž v tomto oboru.
Jitka Kochová, Marie Bednaříková, Hana Kudová, Mgr. Marie Fabigová