SŠ gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7 se stala 12. dubna 2017 pořadatelem jubilejního desátého ročníku gastronomické soutěže, a tak nejen žáci naší školy dobývali kulinářský svět. Společně s nimi se do soutěžení pustili i jejich kolegové z gastronomických škol z Olomouce, Ostravy, Velkého Újezdu, Kroměříže, Litovle, Moravské Třebové, Zlína, Mikulova, ale i dva soutěžící z Polska a jeden ze Slovenské republiky, konkrétně z Trenčína.
Pro zvědavé diváky i přátele moderní gastronomie připravili řadu výrobků, kterými se prezentovali v soutěži kuchařského a číšnického umění GASTRO MAKRO CUP 2017 – Moravský kuchař 2017, která se uskutečnila v prostorách Kuchařského studia Luďka Bila a hotelu Fit. Studenti škol soutěžili v kuchařských a číšnických juniorských kategoriích. V kuchařské kategorii předvedli svou tvořivost přípravou a prezentací moderního pokrmu, jehož základní surovinou byla vepřová kotleta bez kosti. Na talíři se tak postupně začala objevovat dílka, která zasloužila obdiv. Úkolem mladých číšníků bylo připravit dvě porce palačinek, které mohly být ve sladké nebo slané variantě. Součástí úkolu byla volba vhodného nápoje. Samozřejmostí byla úprava a servis před zraky hostů.
Šířavští Zuzana Martincová a Mirek Koukal bodovali hned v obou kategoriích číšník i kuchař, a to Zuzka prvním a Mirek třetím místem. Zdeněk Mik pak pro šířavské získal ocenění ve zlatém pásmu. V kuchařském oboru se na druhé příčce umístil soutěžící Jakub Mrkva z SOŠ AHOL Ostrava a absolutní vítězkou se letos stala Tereza Pekařová z ISŠ v Moravské Třebové. V číšnických dovednostech obsadila 2. místo Veronika Kučerová z SOŠ AHOL Ostrava a 3. místo soutěžící Nikola Hegerová z ISŠ Moravská Třebová. Krásné čtvrté místo patřilo pak všem ostatním, kteří se soutěžního klání zúčastnili.
Šířavští jako pořadatelé a organizátoři této gastronomické soutěže doufají, že se soutěž zařadila mezi prestižní soutěže v oblasti moderní gastronomie. Dokazují to kladné reakce soutěžících i pozorovatelů, kteří hodnotili průběh, úroveň a organizaci soutěže. V souvislosti s tím se sluší poděkovat VŠEM, kteří se na přípravě a realizaci soutěžního klání podíleli, od sponzorů přes porotce až po učitele odborného výcviku, již své žáky na soutěž připravili. GASTRO MAKRO CUP – MORAVSKÝ KUCHAŘ 2017 se tak nestává jen soutěžní přehlídkou gastronomie, ale nabízí mladým gastronomickým odborníkům cestu na další soutěže a podílí se na jejich profesním růstu.