30. března 2017 se uskutečnil XXII. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí a XII. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů s názvem GASTRO HRADEC – VITANA CUP 2017.
Této soutěže, v České republice prestižní, se zúčastnili i čtyři žáci ze Střední školy gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7. Kategorie v soutěži jsou různé, přičemž se dá zvolit z několika rozdílných zadání. Naše děvčata si vybrala: artistiku – umělecké kuchařství a cukrářství, Start Carving – předem vyřezaný 1 cukrový meloun a 5 jablek a poslední kategorií byl Slavnostní dort s minimální hmotností 2 kg. Na každé soutěži je zásadní originalita, preciznost a trpělivost u zhotovení výrobků a dále je potřeba výtvarné nadání, cit pro detail a ochota něčeho dosáhnout. Toho všeho se následující studentky naší školy zhostily výborně.
Lucie Mackovíková, žákyně oboru Cukrář v třetím ročníku, se zúčastnila v kategorii artistika, ve které zhotovila čokoládovou pokladnici s pokladem a lebkou. Celé dílo zhotovovala z běžné a modelovací čokolády hořké nebo bílé. Výrobek se skládá z několika metod ztvárnění, např. odlévání čokolády nebo modelování. Hmotnost celého výrobku byla přibližně 20 kg. Na výrobku pracovala asi 180 hodin během praxe, po vyučování nebo i o víkendu. Na zhotovení tohoto exponátu věnovala mnoho volného času, ale výsledek stál zajisté zato, protože zde získala zlatou medaili. Tento výrobek se jmenuje CHAMTIVOST.
Linda Zlámalová, žákyně oboru Cukrář v prvním ročníku, získala další zlatou medaili v kategorii Slavnostní dort s minimální hmotností dva kilogramy a o maximální výšce 60 cm. Žákyně zvolila třípatrový dort s modelovanými postavičkami, kresbou a s použitím airbrush techniky. Dort byl ozdoben kreslenou budovou MONSTERS UNIVERSITY a byl určený na oslavu dětských narozenin. Jednotlivé ozdoby si zkoušela cca 14 dní před soutěží a potom dort připravila na soutěž. Její výkon byl oceněn zlatou medailí.
Renáta Štěpáníková, žákyně oboru Cukrář druhého ročníku, soutěžila v kategorii Start Carving. Výrobek zhotovila den předem a během výstavní soutěže ho ošetřovala, aby si zachoval čerstvost. Za svůj um a dovednost získala stříbrnou medaili a musíme vyzvednout, že se s tímto speciálním uměním seznámila teprve nedávno, když si tuto techniku vyzkoušela na kurzu.
Kamila Dorazilová, žákyně oboru Cukrář třetího ročníku, získala bronzovou medaili v kategorii artistika. Vybrala si zhotovení obrazu pomocí barevného cukru. Pro celkový efekt jsme se rozhodly obraz rozdělit na pět dílů, vše vystavené bez rámů na dřevěných stojáncích. Výrobek nesl název ZÁPAD SLUNCE V AFRICE. Napřed si z mléčné modelovací hmoty připravila podklad pro jednotlivé části obrazu, potom si naznačila jednotlivá místa, např. zvířata, stromy, a pak jednotlivé úseky vysypávala barevným cukrem. Nakonec použila fixírku a některé části vybarvila. Se svým výrobkem získala bronzovou medaili.
Za přípravu Renáty odpovídala Marie Fabigová – učitelka odborných předmětů a za přípravu ostatních tří soutěžících odpovídala Petra Vránová – učitelka odborného výcviku.
Děkuji všem soutěžícím a jejich trenérům, kteří se úkolu zhostili zodpovědně a jejichž snaha byla oceněna skvělým hodnocením certifikovaných komisařů AKC ČR.