Studenti 3. ročníku oboru Hotelnictví předvedli kuchyňskou show na tvarůžkovém festivalu v Olomouci.
Tradiční regionální surovina se v rukách studentů proměnila v moderní gastronomickou specialitu, jako je tvarůžkový tatarák nebo boží milosti s tvarůžkovou espumou zdobenou jarními bylinkami a ředkvičkou.
Studenti předvedli krásnou kuchařskou show, ve které projevili svoji kreativitu a zručnost přímo před zraky diváků. Výrobky poté společně s recepty nabízeli k degustaci, o kterou byl velký zájem i přes mírnou nepřízeň počasí, která provázela celé vystoupení.
Studenti získali cenné zkušenosti jak z oblasti gastronomie, tak z veřejného vystoupení s přímým kontaktem s diváky a před kamerou.
Recept podávaný na tvarůžkovém festivalu.
TVARŮŽKOVÝ TATARÁK
Suroviny:
100 g olomouckých tvarůžků
20 g jarní cibule nakrájené nadrobno
1lžíce nasekané pažitky
1 čerstvá červená chilli paprička
2 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce světlého piva
mořská sůl
mletý pepř
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžička worcestrové omáčky
Svazek ředkviček do tataráku a na ozdobení
Topinky nebo toust k podávání
Pracovní postup:
Na dresink v misce prošleháme olivový olej, hořčici, worcestrovou omáčku, pivo, sůl, pepř. Osolíme, opepříme a vmícháme lžíci nasekané pažitky. Tvarůžky nakrájíme na drobné kostičky. Promícháme tvarůžky s cibulí a nadrobno nakrájenou ředkvičkou, chilli papričkou, 1 lžící piva a špetkou kmínu. Promícháme směs s dresinkem.
Rozdělíme na topinky nebo tousty, nejlépe pomocí kruhové formičky, ozdobíme ředkvičkami.