SŠ gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7 se stala 12. dubna 2018 pořadatelem již jedenáctého ročníku gastronomické soutěže, a tak nejen žáci naší školy dobývali kulinářský svět. Společně s nimi se do soutěžení pustili i jejich kolegové z gastronomických škol z Velkého Újezdu, Kroměříže, Moravské Třebové, Znojma, Mikulova, Teplic nad Metují, ale i soutěžící ze Slovenské republiky, konkrétně z Trenčína. Pro zvědavé diváky i přátele moderní gastronomie připravili řadu výrobků, kterými se prezentovali v soutěži kuchařského a číšnického umění GASTRO MAKRO CUP 2018, která se uskutečnila v prostorách střediska odborné přípravy školní restaurace Bečva. Studenti škol se utkali v kuchařských a číšnických juniorských kategoriích. V kuchařské kategorii předvedli svou tvořivost přípravou a prezentací moderního pokrmu, jehož základní surovinou byl filet chlazené tresky v kombinaci s lehkou a těžkou přílohou. Na talíři se tak postupně začala objevovat dílka, která zasloužila obdiv. Úkolem mladých číšníků bylo připravit dvě porce moderního pokrmu před zraky hosta ve volné variantě, kde základní surovinou byly těstoviny ze semoliny. Součástí úkolu byla volba vhodného nápoje. Samozřejmostí byla úprava a servis před zraky hostů. Šířavští Zuzana Martincová a Zdeněk Mik bodovali hned v obou kategoriích číšník i kuchař, a to Zuzka prvním a Zdeněk třetím místem. V kuchařském oboru se na první příčce umístil soutěžící Jakub Duben ze Střední školy hotelnictví a společného stravování v Teplicích n. M., druhé místo patřilo Denise Kopecké z ISŠ v Moravské Třebové. V číšnických dovednostech obsadil 2. místo Martin Kostrej ze SOU a SOŠ, ČSMSD Znojmo a 3. místo soutěžící Marek Navrátil ze SOŠ a SOU služeb Velký Újezd. Šířavští jako pořadatelé a organizátoři této gastronomické soutěže doufají, že se zařadila mezi prestižní soutěže v oblasti moderní gastronomie. Dokazují to kladné reakce soutěžících i pozorovatelů, kteří hodnotili průběh, úroveň a organizaci soutěže. V souvislosti s tím se sluší poděkovat VŠEM, kteří se na přípravě a realizaci soutěžního klání podíleli, od sponzorů přes porotce až po učitele odborného výcviku, již své žáky na soutěž připravili. GASTRO MAKRO CUP 2018 se tak nestává jen soutěžní přehlídkou gastronomie, ale nabízí mladým gastronomickým odborníkům cestu na další soutěže a podílí se na jejich profesním růstu.