Zlatá a dvě bronzové medaile ze Slovenska

Pavel Fridrich 4. 5. 2018

Zadání mezinárodní soutěže Trenčiansky pivný sommelier se stalo již druhou výzvou pro Zdeňka Mika, žáka 2. ročníku oboru Kuchař. Do letošního ročníku  přibral do týmu další soutěžící z 1. ročníku stejného oboru Nikol Vystavělovou. Měli za úkol připravit specialitu slovenské kuchyně v moderní úpravě, ve které bylo použito vepřové maso s kostí a samozřejmě pivo. Třetím do party se stal nadějný barman Vojta Navrátil z druhého ročníku oboru Kuchař – číšník, který jel vyzkoušet štěstí v soutěži poprvé stejně jako Nikol. A vyplatilo se, všichni tři totiž obstáli v konkurenci 12 kuchařů a 9 číšníků nejen ze Slovenské republiky. Zdeněk uvařil zážitkový pokrm, kterému společně se svojí trenérkou Marií Bednaříkovou dali název Vepřová žebírka marinovaná v pivní remuládě s plněným vepřovým karé, kopřivovým pyré a dýňovým knedlíkem. Nikol pod stejným vedením připravila pro komisi Vepřová žebírka s kouřovou solí a medem, panenskou svíčkovou ve slaninovém kabátku s pivní omáčkou a tlačené brambory se zeleninou. Dlouhé, ale výstižné názvy a ještě lepší vzhled včetně vynikající přípravy těchto specialit zajistily Zdeňkovi nádherné 1. místo a prvně soutěžící Nikol 3. místo z 12 přihlášených juniorských kuchařů. Vědomostní test o pivu, příprava dvou porcí míchaného Fancy drinku s použitím piva, pivovice nebo sladovice v limitu 5 minut, čepování a servis jednoho světlého a jednoho řezaného piva v čase 3 minuty – takový byl úkol 6. ročníku soutěže Trenčiansky pivný sommelier. Vojta vše perfektně zvládl a se svojí Pivní meruňkovou pěnou obsadil fantastickou třetí příčku. A tak na závěr lze jen dodat, že všichni tři mají za píli, přípravu i dovednosti, které v soutěži předvedli, své místo na bedně zasloužené. Blahopřejeme a přejeme více takových úspěchů!