Kurz sushi

Marie Fabigová 27. 11. 2018

Sushi je jedno z nejznámějších jídel japonské kuchyně, syrové rybí maso s rýží sushi servírované s wasabi, nakládaným zázvorem a sójovou omáčkou.

Mezi nejoblíbenější druhy patří:

Maki – tato rolka je plněná nejčastěji sushi rýží, rybou a zeleninou a z vnější strany obalená v mořské řase nory.

Nigiri – rýžový váleček, na který se naaranžuje nakrájený kousek syrové ryby, zeleniny.

California roll – plněná okurkou, avokádem, krabí tyčinkou, japonskou majonézou a rýží obalenou v sezamu nebo kaviáru.

Ve dnech 22. a 23. listopadu 2018 se na naší škole konal kurz sushi. Dva dny byly plné učení a získávání dovedností.

Od rána do pozdního odpoledne účastníci kurzu tvořili sushi. Na konci kurzu bylo všem jasné, jaké suroviny (ne)nakupovat a jak je používat, dále se naučili jak připravit sushi rýži, která je základem pro tento pokrm, a jak zpracovat ryby do sushi. Naučili se správnou přípravu zeleniny do maki a způsob správného krájení sushi a jeho servis, který se nesmí podcenit.

Zajímavosti o sushi, jeho historii a servisu okořenily tento exotický kurz, ze kterého byli studenti doslova nadšeni.