Carving to moderní trend současné gastronomie, je založen na vyřezávání různých motivů a vzorů do ovoce a zeleniny.
Do tajů tohoto umění byli studenti naší školy zasvěcováni odborníkem a mistrem v oboru panem Luďkem Procházkou. Pod zručnýma rukama studentů vznikaly motivy a kompozice, které budou do budoucna používat ve své profesi, ať už na zdobení studených mís, nabídkových stolů a rautů. Mohou být také jako součást dezertů a dortů.
V tomto základním kurzu využívali nejdostupnější zeleninu, cibuli, mrkev, rajčata či kedluben dobarvený červenou řepou.
Z ovoce používali k vytváření různých motivů jablka, kiwi, pomeranče a mango. Žáci se seznámili se základními řezy, pak přešli k vlastní kreativitě a vznikaly tak zajímavé originální mozaiky. Základy carvingu mohou žáci následovně využívat i při vyřezávání melounů. Tato technika se dá využít při zdobení sýrů a čokolády.
Základem je použití kvalitních suroviny, které zajistí pěkný a čistý řez. Přidat k tomu je nutné speciální ostré nožíky a dláta. Zbývá jen zájem a dávka trpělivosti s párem šikovných rukou, které zvládnou techniku řezu a ze studentů se stávají mladí odborníci v tomto zajímavém a dynamickém oboru.
Další fotografie z carvingového kurzu najdete na odkazu: Microsoft OneDrive
Organizační zajištění a text Mgr. Marie Fabigová