Mlsáte rádi? Pojďte to dělat odborně s námi. Obor cukrář je pro Vás pravé ořechové. Kdo dřív přijde, ten dřív peče.
Kód oboru:
29-54-H/01
Název školního vzdělávacího programu:
Cukrář
Délka studia:
3 roky
Dosažené vzdělání:
Střední vzdělání s výučním listem
Zakončení studia:
Závěrečná zkouška
Podmínky přijetí:
Bez přijímacích zkoušek
Prospěch z pololetí v 9. třídě a z obou pololetí 8. třídy ZŠ.
Podrobnosti najdete zde.
Počet otevíraných tříd:
1 třída (30 žáků)
Školné:
Ne
Lékařská prohlídka:
Ano
Získáš odborné znalosti a dovednosti a dokážeš:
- vyrábět cukrářské výrobky a zjišťovat jejich odbyt,
- vybrat vhodné suroviny na daný výrobek,
- dodržovat technologický postup a hygienické požadavky na výrobu,
- v souladu zajištění bezpečnosti surovin vyrábět a skladovat cukrářské výrobky,
- zvýšit svou manuální zručnost při výrobě cukrářských výrobků,
- uplatnit estetické hledisko cukrářských výrobků při dohotovení,
- obsluhovat a udržovat zařízení v cukrářské výrobě.
Název předmětu | Zkratka | Týdenní počet hodin v ročníku | |||
1. | 2. | 3. | Celkem | ||
Povinné vyučovací předměty | |||||
Český jazyk a literatura | CJL | 2 | 1,5 | 1,5 | 5 |
Cizí jazyk | CJ1 | 2 | 2 | 2 | 6 |
Občanská nauka | OBN | 1 | 1 | 1 | 3 |
Chemie | CHE | 1 | 1 | ||
Biologie | BIO | 1 | 1 | ||
Fyzika | FYZ | 1 | 1 | ||
Matematika | MAT | 2 | 1 | 1 | 4 |
Tělesná výchova | TEV | 1 | 1 | 1 | 3 |
Informační a komunikační technologie | IKT | 1 | 1 | 1 | 3 |
Ekonomické vzdělávání | EKO | 1 | 1 | 1 | 3 |
Technologie | TCH | 3 | 2,5 | 2,5 | 8 |
Suroviny | SUR | 2 | 2 | 2 | 6 |
Stroje a zařízení | STZ | 1 | 1 | 2 | |
Odborné kreslení | OKR | 1 | 1 | ||
Odborný výcvik | ODV | 15 | 17,5 | 17,5 | 50 |
Celkem | 34 | 31,5 | 31,5 | 97 |
Dovednosti získáš v odborném výcviku, který bude probíhat pod vedením učitelek odborného výcviku v cukrářské výrobně přímo ve škole na Šířavě. Mimo to budeš mít příležitost pracovat v cukrářských výrobnách u smluvních partnerů v Přerově a okolí.
Rozložení odborného výcviku je jednoduché – týden škola a týden praxe. Odborný výcvik trvá 6 hodin denně v 1. ročníku a 7 hodin denně ve 2. a 3. ročníku.
Odborný výcvik bude navíc doplněn odbornými kurzy, jako např. Drátkování, Čokoláda a pralinky, Modelované postavičky, Karamel.
Uplatníš se jako cukrář/cukrářka v cukrářských výrobnách, cukrárnách, restauracích, ale i výrobních podnicích zaměřených na sladkosti.
Po získání výučního listu můžeš pokračovat u nás ve škole na nástavbě v oboru Podnikání a doplnit si vzdělání o maturitu.