Trendy účesy jaro – léto 2013

Oldřich Baďura 8. 2. 2013

Ve středu dne 7.2.2013 proběhlo na pracovišti odborné přípravy oboru Kadeřník, ve spolupráci s naším dlouholetým partnerem, firmou Wella, další ze série dlouhodobě plánovaných školení pro žáky a učitele odborného výcviku. Cílem těchto aktivit je zkvalitnit výuku a zlepšit nabídku služeb pro naše zákazníky.

Plesová zimní sezóna vrcholí, ale jaro je již za dveřmi, a proto se naši studenti a jejich učitelé v předstihu seznamují s novými trendy, zejména co se týče preciznosti střihu a užití barev. Pokud se týká délky vlasů, tak ženy opět mohou volit účesy krátké, polodlouhé či dlouhé.

Školitelé, pánové David Blatný a Marek Syřiště, ze studia Wella, prokázali vysokou míru profesionality spojenou se skvělým doprovodným komentářem k jednotlivým kreacím, které všechny přítomné zaujaly. Trendy pro následující období, kterými jsou Vision, Decibel, Echo a Allegro, jsou charakterizovány především barvami, z nichž některé jako by byly z říše fantazie. Faktem je, že právě barvy jsou pro tvůrčího kadeřníka alfou a omegou jeho radosti z práce a měly by být i naplněním jeho tvůrčí vize.

Pro styl Fusion je typické míšení zašlých a vybledlých pastelů s jasnými a výraznými tóny barev porcelánu, olivy, tabáku a temné čínské švestky. Přestože barvy mají svoji hustotu a váhu, výsledek je velmi jemný. Předpokladem úspěchu při praktické aplikaci tohoto stylu je technická zručnost koloristy.

Mimořádně silný rytmus trendu Decibel dle tvůrců vzešel z glam rocku 70.let. Střih je zlobivý, jakoby se modelka ostříhala sama, ale použité barvy jsou drzé, jakoby je někdo načmáral propiskou. Převládá sytě hnědá barva s tvrdými odstíny místy nečekaně vybledlá a vymytá. Je to mimořádně silný styl spojený se vzpomínkou na 70. léta

Další trend Echo je barevně poněkud mono, protože v něm najdeme tóny zelenočerné a černé, transformované do barvy ropy. U tredové vize Allegra se zase míchají barvy růžového zlata a platiny dohromady.

Pokud se týká oblečení, tak lze konstatovat, že letos se módní návrháři rozhodli pro návrat opulence a luxusu. V módních kolekcích všech významných tvůrců módy se objevují nejen klasické květinové potisky, ale i výrazně barevné potisky, zlaté výšivky a extravagantní doplňky. Letos v létě budou velkým hitem šaty inspirované japonským kimonem, ale také i složité střihy a sklady materiálů, které připomínají origami.

Za spolupráci při přípravě tohoto kurzu děkuji UOV Mileně Galnorové, Zdeně Dočkalové, Monice Pumprlové a Evě Študentové.

V UOV Mgr. Marie Baďurová

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA