Kadeřníci a kosmetičky ze Šířavy přijeli, okouzlili a postoupili

Šířava 7. 2. 2014

DSCN4337_v1Dne 6.2.2014 se studenti Střední školy gastronomie a služeb, Přerov, Šířava 7 zúčastnili 14. ročníku mezinárodní soutěže středních škol Kalibr Cup 2014, která se tradičně konala v Lanškrouně.

Naši školu reprezentovali dva studenti v kategorii Účesová tvorba a jedna studentka v kategorii Make up. Reprezentanti školy museli projít velmi náročným školním kolem soutěže. Téma letošního ročníku bylo nazváno Ve znamení zvěrokruhu.

Soutěž v účesové tvorbě je určena pro studenty oboru kadeřník. Naši školu reprezentoval student třetího ročníku Pavel Provazník, který vytvořil kreaci na téma Vodnář. Jeho modelka Nikola Přikrylová je studentkou druhého ročníku naší školy. Je třeba konstatovat, že i ona významně přispěla k prezentaci Pavlem vytvořené kreace. Nikola nastoupila k soutěži s rozpuštěnými vlasy, nalíčena dle zadaného tématu, které bylo podtrženo velmi dobře zvoleným kostýmem. Úkolem Pavla bylo během 60 minut připravit modelku k prezentaci před porotou za pomoci povolených soutěžních pomůcek, kterými byly fén, krepovací kleště, žehlička a kulma. Vlasy modelky mohly být dle soutěžních regulí předem nabarvené a připravené žehlením, krepováním, natočením či kulmováním. Soutěžící mohl využít různé fixační a stylingové přípravky jako jsou laky, tužidla, gely, vosky a lesky. Rovněž mohl dle vlastního uvážení využít barevné spreje či neonové barvy. Čas přípravy soutěžní kreace byl náročný i pro samotnou modelku, která sice mohla pomáhat soutěžícímu držením různých pomůcek, ale měla zakázáno během soutěže odcházet z místa a celou dobu musela sedět čelem k zrcadlu.

DSCN4383_v1Celou akci sledovala Pavlova trenérka, učitelka odborného výcviku, paní Zdena Dočkalová, která si zaslouží uznání nejen za odborné vedení soutěžícího, ale i za čas, který mimo svoje běžné pracovní povinnosti věnovala svému žákovi.

Odborná porota, které předsedal Mgr. Jan Špilar, byla okouzlena prací našeho studenta, který tak po zásluze díky vlastnímu úsilí a podpoře celého týmu získal 1. místo a postoupil do finále juniorských soutěží World of Beauty, které se uskuteční 14. – 15. března 2014 v Praze.

DSCN4384_v1Dalším želízkem v ohni byla v této kategorii studentka druhého ročníku oboru kadeřník Monika Salvetová se svojí modelkou Danielou Vaškovou. I tato dvojice prošla úspěšně školním kolem soutěže. Z možných znamení zvěrokruhu si vybrala Pannu. Rovněž tato soutěžící byla připravována paní Zdenou Dočkalovou. I přes malou zkušenost a v neposlední řadě i trému, Monika vybojovala 26. místo za které jí patří poděkování.

P1110674_v1Poslední částí tohoto mezinárodního klání byla soutěž v kategorii Make up, určená studentkám oboru kosmetička. Šířavskou školu reprezentovala studentka 3. ročníku Lenka Mikešková a modelka, rovněž žákyně 3. ročníku, Marie Kuchařová. Úkolem soutěžící bylo během 60 minut připravit modelku, která měla prezentovat znamení Lva, k hodnocení odbornou porotou. Modelka podle propozic soutěže musela nastoupit sice zcela nenalíčená, ale oblečena v kostýmu a s účesem dle daného tématu. Soutěžící byla povinna použít umělé řasy na horní víčka a rty musely mít kontury. Propozice soutěže povolovaly zdobení na těle i rukou a také ostatní části těla mohly být nazdobeny před začátkem soutěže. Rovněž mohl být použit jakýkoli druh dekorativní kosmetiky. Přísné regule soutěže zakazovaly malování různých ornamentů na obličej, použití vodových barev, temper a obtisků. Modelka nesměla mít v obličeji permanentní make-up, piercing, trvalou na řasách a permanentní prodloužení řas. Lenka se všemi podmínkami vyrovnala velmi dobře a výsledkem bylo skvělé 6. místo, které jí zaručuje účast na březnové prezentaci v rámci World of Beauty Praha 2014. Tuto soutěžící připravovala učitelka odborného výcviku, paní Jitka Novotná, která své žákyni významně pomohla k zisku výborného umístění, za což jí patří dík, stejně jako modelce Marii Kuchařové.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAÚspěchy, kterých dosahuje naše škola nejsou dílem náhody, ale systematické práce učitelek odborného výcviku, které skvěle připravují naše žáky pro budoucí profesní uplatnění, výborného zázemí a neustálé spolupráce s předními odborníky a firmami. Úspěchy studentů pak svědčí o tom, že patří mezi juniorskou elitu v rámci nejen kraje, ale celé ČR.

Mgr.Marie Baďurová

vedoucí učitelka odborného výcviku