Přehlídka německých filmů v Olomouci

Šířava 7. 11. 2022

V pátek 4. listopadu se němčináři tříd H2. T, V2. a V4. zúčastnili filmového představení v rámci festivalu německy mluvících filmů DAS FILMFEST v Olomouci, který pořádá Německá knihovna.

Po bezproblémové cestě se celá skupina přemístila na Václavské náměstí do sálu Arcibiskupského muzea, aby zhlédla film Ivie wie Ivie v režii Sarah Blaßkiewitz.

Afroněmka Ivie, které přátelé říkají Schoko, žije se svou nejlepší kamarádkou Anne v Lipsku. Přechodně pracuje v soláriu svého bývalého přítele Inga a snaží se najít místo učitelky. Náhle se u jejích dveří objeví její berlínská nevlastní sestra Naomi, kterou do té doby neznala, a informuje ji o smrti jejich společného otce a o jeho chystaném pohřbu v Senegalu. Obě sestry se pomalu začnou sbližovat a Ivie začíná stále více pochybovat nejen o své přezdívce, ale i o vnímání sebe sama.

Chytrý film o hledání vlastní identity v kontextu každodenního rasismu a afroněmecké životní reality všechny upoutal a jeho otevřený konec nabízí mnoho otázek, na které budou žáci společně se svými vyučujícími hledat odpovědi v hodinách němčiny i za pomoci pracovních listů, které po skončení projekce obdrželi.

Jediným negativem jinak vydařeného výletu bylo zatažené mrholící nebe na zpáteční cestě do Přerova.

Mgr. Boudová