Mezinárodní mistrovství ČR přineslo škole stříbrné medaile

Oldřich Baďura 16. 3. 2011

Ve dnech 2. – 4. března 2011 proběhl v Brně 17. ročník finále soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie Gastro Junior Brno 2011 Nowaco Cup. Soutěže se zúčastnili žáci ze 40 škol České republiky, kteří se kvalifikovali ze dvou regionálních kol a žáci ze 6 zahraničních škol.

Soutěžící v oboru kuchař měli za úkol připravit 4 porce moderního teplého pokrmu s přílohami v časovém limitu 45 min. Základním mottem soutěžního úkolu byla příprava pokrmu, který by vycházel z kulinářských tradic regionu, ze kterého se soutěžící do soutěže hlásí.

Soutěžící v oboru číšník – servírka měli za úkol připravit 2 porce teplého předkrmu včetně servisu a servis vhodného vína k tomuto předkrmu v časovém limitu 20 minut. Soutěžící Michaela Grammerová připravovala předkrm s názvem Králičí játra na rajčatech a šalvěji a k servisu vína zvolila Gewurztraminer Reservé 2008, tedy vznešené, takřka mazlivé víno z Alsaska, těžce definovatelné chuti, kdy každý z jeho konzumentů ke svému údivu nachází v nápoji nespočet příměrů, které objevuje s každým novým douškem.

Reprezentantka SŠGS, Přerov, Šířava 7, Božena Urbanová připravila pokrm s názvem Pečená kuřecí roládka, konfitované stehýnko v červeném víně s jablečným pyré a bramborové suflé doplněné bazalkovou omáčkou. Soutěžní porota ocenila techniku soutěžící, kvalitu tepelné úpravy i snahu o vytvoření cenově přijatelného výrobku, vytvoření moderního českého pokrmu a především výraznou snahu o propagaci české kuchyně a ocenila ji stříbrnou medailí.

Sladkou tečkou bývá na závěr každého menu dezert. Naše soutěžící, Kristýna Leczová připravila v duchu soutěžního zadání a v časovém limitu 45 minut, 4 porce moderního dezertu s názvem Lehký komínek, plněný likérovou šlehačkou a jahodovou dření, vše dozdobené karamelem, mátou, jahodovou omáčkou a čokoládou. I tento výrobek byl odbornou porotou oceněn stříbrnou medailí.

Jsem přesvědčen o tom, že takovou nabídku by žádný gurmet nenechal bez povšimnutí, protože beze zbytku naplňuje tři vzájemně provázané cíle, a to naplnění konceptu zadání, přilákání cílové skupiny a chuť porazit konkurenci, která je spojena zejména s odhodláním a odvahou použít vlastní esa v rukávu. Studenti a učitelé šířavské školy opět prokázali, že skvěle reprezentují odborné školství Olomouckého kraje a perfektně zvládají zásady moderní gastronomie, včetně nejnovějších trendů a že jsou schopni zařadit se mezi juniorskou gastronomickou elitu, a to i v mezinárodním rámci.