Gastro Hradec Vitana Cup 2013

Oldřich Baďura 22. 4. 2013

18. dubna 2013 se v Hradci Králové uskutečnil VIII. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů a XVIII. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí pod názvem Gastro Hradec Vitana Cup 2013.
Také v letošním roce byly soutěžní kategorie upraveny na základě nových zkušeností získaných na olympiádě IKA 2012. Letošní ročník byl ozvláštněn soutěží Chuť Česka, která měla najít tu nejlahodnější svíčkovou omáčku. Další zajímavostí byla soutěž nazvaná Melounová řežba, kdy soutěžící přímo před zraky návštěvníků vytvářeli velmi krásné kompozice. Zcela nově byl zařazen odborný seminář Sushi spojený s ochutnávkami.
Soutěžního salonu se jako diváci zúčastnili žáci naší školy, kteří se seznámili s novinkami v oblasti vysoké gastronomie, ale také s problematikou dietetické a racionální výživy.
Zajímavostí je to, že v juniorském týmu AKC Severní Morava a Slezsko, soutěžila v kategorii U/J (umělecké kuchařství a cukrářská artistika) žákyně 3. ročníku naší školy Milena Ježková. Ta, za svoji skulpturu zhotovenou z margarínu, tuku, ledu, vosku, těsta, soli, cukru a karamelu, nazvanou Jarní víla, získala bronzové ocenění. Milena je členkou juniorského týmu AKC Severní morava a Slezsko. Trenérkou tohoto družstva (viz fotografie pod skulpturou víly) je naše kolegyně Bc. Petra Vránová, učitelka odborného výcviku oboru Cukrář. Petro, gratulujeme, děkujeme za čas strávený přípravou na tuto významnou soutěž a přejeme další úspěchy.
Našim žákům přinesl letošní ročník soutěže významné obohacení ve znalostech oboru a zároveň možnost seznámení se současnými trendy v moderní gastronomii.

V UOV Mgr. Marie Baďurová

P1270112 P1270116

foto-2 foto-1 foto-3