Káva je lahodný nápoj, který povzbuzuje, skvěle chutná a voní a má blahodárné účinky na naše zdraví. Ovšem i v tomto případě platí, dobrého pomálu. Mezi důvody proč pít kávu patří několik faktorů. Studie prokazují, že jeden až tři šálky kávy denně zmenšují riziko onemocnění diabetem 2. typu, Parkinsonovou chorobou, rakovinou tlustého střeva a dnou u mužů starších než 40 let. U žen, které pijí několik šálků kávy denně se o 40% snižuje riziko rakoviny prsu. Jeden šálek kávy obahuje velké množství antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Další průzkumy ukázaly, že lidé, kteří si dopřávají kávu častěji, žijí déle. I tento fakt vědci připisují antioxidantům. Faktem je, že kofein, který káva obsahuje, je nejčastěji užívaná psychoaktivní látka na světě. Podporuje aktivitu, lepší koncentraci, zlepšuje schopnost řešit problémy. Kofein v lidském těle uvolňuje endorfiny, které nám zlepší náladu a pomáhají nastartovat i metabolismus na vyšší výkon. Zkušení baristé říkají, že káva sama o sobě nemá vliv na snižování váhy. Espresso s mlékem a jednou kostkou cukru zcela určitě naší linii neuškodí. Rovněž tak běžná dávka kofeinu, která odpovídá asi 3 – 4 šálkům denně riziková není, protože, když si lidský organismus na kofein zvykne, krevní tlak zůstane v limitních hodnotách. Pokud bychom chtěli, aby v kávě bylo co nejméně nežádoucích látek, pak budeme volit klasické espresso, protože čas, kdy prochází horká voda kávou je kratší a proto se do kávy dostává méně oněch nežádoucích látek. Závěrem lze konstatovat, že šálek dobré kávy potěší chuťové buňky, ale i mozek a tělo. Proto si Vás dovolujeme pozvat na šálek skvělé kávy do naší školní restaurace Bečva.
Dr. Oldřich Baďura