Exkurze do muzea čokolády

Petra Vránová 2. 11. 2015

čoko muzeum 1Studenti oboru cukrář navštívili Choco-Story muzeum čokolády v Praze, Celetné ulici. Na exkurzi jsme cestovali vlakem a po Praze jsme se procházeli pěšky. První zastávka celé skupiny byla na náměstí republiky, kde se žáci seznámili s první části historie naší exkurze po pražských památkách. Seznámili se s Obecním domem, divadlem Hybernie, historie Paládia, Kotvy a v neposlední řadě i s Prašnou bránou.

čoko muzeu 2Po malém průzkumu jsme se vydali královskou cestou na návštěvu Choco-Story, kde proběhla komentovaná prohlídka. První část jsme strávili s průvodkyní, která nás provedla expozicí a seznámila nás s historií kakaa a čokolády. Během prohlídky studenti ochutnali různé druhy čokolády a po sléze v kinosále zhlédli dokument o kakaovníku a výrobě čokolády. Následovala volná prohlídka historických obalů, porcelánu a čokoládových forem, popřípadě focení. Poslední část v tomto muzeu se uskutečnila ve výrobně ručně dělaných belgických pralinek, zakončená degustací. Před muzeem je připojen obchod s lákavými čokoládovými sladkostmi, kde studenti též strávili nějaký čas.

praha1Pokračovali jsme po královské cestě dále až na Karlův most, kde jsme odbočili na Kampu a pokračovali kolem Národního divadla, Národní třídou k Václavskému náměstí. Na Vodičkově ulici jsme navštívili cukrárnu Myšák, která je vyhlášená a známá neopakovatelnou atmosférou. Studenti měli možnost zhlédnout nejen cukrářské výrobky, ale i vlastní pražírnu kávy, která se nachází v přízemí cukrárny, kde si pro své účely připravuje kávu. Další návštěva nás zavedla do obchodu s belgickými pralinkami, které se k nám dovážejí. Zde se dala porovnat, ruční a strojová práce.

Po vyčerpávajícím dnu, plném zážitků a dojmů jsme se vrátili na Moravu, kde budeme uplatňovat získané informace.