Studijní pobyt na Maltě

Zdeněk Šišma 1. 11. 2015

Malta je sice malý ostrovní stát ve Středozemním moři, ale návštěvníkům nabízí mnohé: stovky krásných kostelů, megalitické památky, příznivé počasí v době, kdy už u nás vytahujeme ze skříní zimní bundy, vynikající a poctivé jídlo a neskutečně přívětivé a pohostinné obyvatele, kteří vám kdykoliv (i o půlnoci) nezištně pomůžou. A co je hlavní: na Maltě (snad) všichni mluví anglicky!

Také my – čtyři učitelky ze Střední školy gastronomie a služeb – jsme letos v říjnu Maltu navštívily. Cílem našeho pobytu bylo zdokonalit se právě v angličtině. Dopoledne jsme poctivě chodily do renomované školy Berlitz a proměnily se tak na několik hodin zase ve studentky (jazykovou) školou povinné a v odpoledních hodinách a o víkendu jsme měly spoustu času nejen na cestování, ale i na koupání v moři.

Maltu jsme projely křížem krážem a nezapomněly jsme ani na ostrov Gozo. Tady jsme také ochutnaly maltské národní jídlo – králíka. Byl vynikající, na víně a na česneku, a i Pohlreich by mu dal 10 z 10 hvězdiček! Na Gozu jsme ještě navštívily chrám Ggantija, památku zapsanou na seznamu UNESCO, Azure Window, pláž Ramla, známou svým červeným pískem, jeskyni víly Kalypsó, tady údajně věznila Odyssea, a samozřejmě hlavní město Victorii.

To oficiální hlavní město je ale Valletta. Vallettu nemůže minout žádný návštěvník, protože z ní vyjíždějí a do ní se vracejí téměř všechny autobusy, co na Maltě jezdí. Ve Vallettě je krásná katedrála, mohutné hradby a další historické památky, připomínající např. Řád maltézských rytířů, ale i události 2. světové války, a také tam mají památník Václava Havla. Ten jsme náhodou objevily v Hastings Gardens a bylo to opravdu příjemné překvapení.

Co ještě stálo za vidění? Tradiční nedělní rybí trhy v Marsaxlokku, historická města Mdina a Rabat, katakomby svatého Pavla, poklidná a téměř bez turistů Tři města, jež leží naproti Vallettě, ale i „naše“ město Sliema, které se nám na 14 dnů stalo domovem.

O Maltě by se toho dalo napsat ještě mnohé, třeba to, že je tam bezpečno, nepotkaly jsme žádné bezdomovce ani žebráky, ale auta tam jezdí vlevo, a proto si musí našinec dávat obrovský pozor při přecházení ulice. Určitě si říkáte, že na Maltě musí být také něco negativního… Lhaly bychom, kdybychom tvrdily, že není. Jednu vadu na kráse najde téměř každý: čas vyměřený na pobyt tam velmi rychle utíká!

Vzpomínky v písku

Jazykové studjní pobyty na ostrově Malta v rámci projektu MŠMT – Podpora výuky jazyků (CZ.1.07/1.1.00/56.2248) absolvovaly kolegyně: Mgr. Hana Hyžďálová, Mgr. Magda Chudárková, Mgr. Veronika Matějíčková a Ing. Jana Polová.