Třikrát stříbro, jedenkrát bronz ze soutěže Gastro Hradec Vitana Cup 2016

Petra Vránová 20. 4. 2016

04-DSC_0489_v1Dne 14. dubna 2016 proběhl již tradiční 21. ročník soutěže Gastro Hradec Vitana Cup 2016 v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Soutěžilo se v několika kategoriích junior a senior, cukrář a kuchař. Této prestižní kuchařské a cukrářské soutěže se z naší školy zúčastnili hned 4 soutěžící. Byli to tři studentky oboru Cukrář a jeden student oboru Kuchař.

02-DSC_0485_v1Nejmladší soutěžící cukrářkou z naší školy, která se na soutěž připravila, byla Renáta Štěpáníková, žákyně 1. ročníku, a získala stříbrnou medaili. Soutěžila v kategorii kadet 2, kde připravila slavnostní dort o maximální váze 2 kg a modelované ozdobě do hmotnosti 1 kg. Dort vyrobila malý dvoupatrový s příchutí čokolády a mandlí, náplň s mascarpone a ovocným želé, potažený bílou potahovací hmotou. Vlastnoruční ozdoby byly zhotoveny z mléčné modelovací hmoty, ze které modelovala zvířátka z kresleného seriálu Ovečka Timmy. Dále dort dozdobila kreslenou metodou pomocí štětečku, kde malovala jemnou trávu. Svůj výrobek nazvala Timmy a jeho přátelé. Renata se po krátké době studia na oboru Cukrář skvěle vypracovala. Její odhodlání a usilovná příprava nejen ve škole, ale i doma byla oceněna skvělým umístěním. Bez dlouhé a náročné práce a obětování volného času by takto jistě neuspěla.

01-DSC_0295_v1Jako další studentka za obor Cukrář junior soutěžila Lucie Mackovíková, žákyně 2. ročníku, která získala stříbrnou medaili. Připravila sadu obrázků hudebních legend, které malovala pomocí airbrush. Je to metoda malování na modelovací hmoty, kde člověk musí mít pevnou ruku a umělecké nadání. Podle předlohy bez pomocí šablon musí přenést daný obraz na jedlou hmotu. Cvičila si různé druhy obrazů a nakonec jsme se rozhodly pro portréty hudebních legend. Výrobek nazvala HVĚZDNÉ LEGENDY. Obrazy malovala na mléčnou modelovací hmotu pomocí airbrushe. Vše tvořila ve dvou barvách, a to hlavně v černé, doplněné bílou, kterou použila na jiskru v obrazech.

03-DSC_0488_v1 Na soutěžním klání zběhlá Kateřina Juchelková, žákyně 3. ročníku, získala stříbrnou medaili. Pro tuto prestižní soutěž si Katka vybrala uměleckou kategorii. Rozhodly jsme se pro monument z čokolády. Čokoláda se musela nahřát, vytemperovat a potom nalít do nádoby, ve které ztuhla. Pak přišla na řadu dlouhá práce, kde se pomocí dlát tesala podoba psa. S tímto výrobkem si soutěžící hrála od ledna. Vše muselo jít postupně, hrubé a jemné opracování a následovalo dodělání detailů.

05-stůl_v1V kategorii kuchař se zúčastnil Filip Kolář, žák 2. ročníku, jenž získal bronzovou medaili. Filip si v soutěžní kategorii kadet připravil tříchodové menu složené z předkrmu, hlavního jídla a moučníku. Moučník se skládal z oplatku, maskarponového krému, ovoce a na dekoraci využil třešňového květu zalitého v želé. Předkrm byl složený z marinované tresky s variací jarní zeleniny. Hlavní chod tvořil supreme s mrkvovým pyré, pálenou cibulkou a medvědím česnekem.

Žáci se takto pěkně umístili z celkového počtu soutěžících, kterých bylo přes dvě sta. Gratulace patří nejenom žákům, ale i jejich učitelkám, které je na soutěž připravily. Za obor Cukrář je připravila UOV Bc. Petra Vránová, za obor Kuchař kolegyně Mgr. Marie Fabigová.