První rok projektu úspěšně za námi

Šířava 29. 11. 2018

A HEALTHY MIND IN A HEALTHY BODY

(projekt financovaný programem erasmus+)

Téměř přesně na den se před rokem skupina čtyř studentek se dvěma učiteli z naší školy chystala na první setkání partnerských škol nového mezinárodního projektu s názvem A Healthy Mind in a Healthy Body neboli Ve zdravém těle zdravý duch.

Mezinárodní projekty partnerství škol nejsou pro naši školu ničím novým. Stávající projekt, který začal v září 2017 a bude trvat do konce srpna 2019, je v pořadí již čtvrtým projektem. Ale tentokrát byla první návštěva partnerské školy i pro zkušené učitele – cestovatele trochu krokem do neznáma, neboť i oni se sešli se svými kolegy a kolegyněmi poprvé osobně. Zatímco pro předchozí tři projekty jsme získali spolupracovníky na tzv. kontaktních seminářích, kde byla možnost nejen se vzájemně seznámit, ale také probrat první návrhy projektových činností, v tomto případě probíhaly veškeré přípravy „on-line“, od vytvoření týmu pomocí platformy e-twinning, přes diskuse o možných aktivitách až po sepsání žádosti. Dokonce i první úkoly – například vytvoření loga projektu a hlasování pro nejlepší návrh – se uskutečnily s využitím sociálních sítí.

Iniciátorem a koordinátorem projektu je střední škola z tureckého města Alasehir, Alasehir Fen Lisesi, jejíž učitelé byli čím dál více znepokojeni nezdravým způsobem života většiny svých studentů. Nedostatek pohybu, většina volného času trávená s tabletem nebo mobilním telefonem, špatné stravovací návyky, přemíra stresu a negativního myšlení – to vše dohromady má vliv na zdraví, způsobuje problémy s nadváhou. Začali přemýšlet jak nejen studenty, ale i sebe naučit jednoduchým technikám na zvládání těchto špatných návyků. A protože jde o problém v podstatě celosvětový, vyzvali učitele na e-twinningu, zda by se chtěli do projektu také zapojit. A tak byl sestaven tým šesti škol:

Alasehir Fen Lisesi, Turecko

Salihli Bilim va Sanat Merkezi, Turecko

Rigas 31. Vidusskola, Lotyšsko

Kedainiu Profesinio Rengimo Centras, Litva

Colegiul Nationa Ienachita Vacarescu, Targoviste, Rumunsko

Střední škola gastronomie a služeb Přerov, Česká republika

Ve školním roce 2017/2018 se uskutečnila celkem tři projektová setkání. První v prosinci 2017 v tureckých městech Alasehir a Salihli, druhé v dubnu 2018 v u nás v Přerově a třetí v litevském městě Kédainiai. Všechna setkání se snažila co nejlépe naplnit hlavní cíl projektu – zdravý životní styl. Studenti měli přednášky na téma zdravá strava, správné stravování podle metabolických typů, učili se jak správně dýchat, hráli hry, díky nimž se naučili jak měnit negativní myšlení na pozitivní, trénovali nordic walking, v Litvě měli dokonce každé ráno rozcvičku a v Turecku si vyzkoušeli přípravu dvou místních zdravých pokrmů – sarmy a tarhany. Každá země připravila prezentaci o tom, jaké jsou nejčastější sporty, volnočasové aktivity a místní zdravé pokrmy, a studenti poté diskutovali o tom, co mají v těchto oblastech jednotlivé země podobné a v čem se liší.

Práce na podobných projektech však mají pro všechny zúčastněné mnohá další plus. Přímo na místě se seznámí s kulturou a způsobem života jiných zemí, učí se vzájemnému respektu a toleranci, týmové práci i zdravé konkurenci. A protože jazykem našeho projektu je angličtina, jsou všechny projektové aktivity výbornou motivací k dalšímu a intenzívnějšímu studiu jazyka, a to nejen pro studenty, ale i pro pedagogy.

Dáša Vykoukalová