Soutěž Gastro Hradec Orkla Cup 2023

Zdeněk Šišma 27. 3. 2023

Dne 23. března 2023 proběhl v Hradci Králové jubilejní 25. ročník gastronomické soutěže kuchařů a cukrářů. Účastníci měli za úkol v několika kategoriích připravit výstavní exponáty z daného oboru. Naše škola soutěžila v oboru cukrář dokonce ve třech.

Žákyně třetího ročníku Kateřina Kořistková  připravila skulpturu z čokolády v kategorii Artista. Exponát pojmenovala „Královna Tichého oceánu“. Na výrobu potřebovala hořkou a bílou čokoládu, ze které si udělala základní konstrukci, a potom vše doplnila modelovací čokoládou. Celý výrobek je zhotovený bez jakékoliv konstrukce (výztuže). Kateřina, která se připravovala pod vedením UOV Jitky Kochové, za své úsilí získala ocenění ve zlatém pásmu.

Další soutěžící Jana Doleželová, žákyně druhého ročníku, si připravila krajinnou malbu na mléčné modelovací hmotě. Obrazy potom použila v kategorii Cukrář umělec – kde bylo za úkol zhotovit model dortu na libovolné téma. Soutěžní exponát je nazván Krajina v obrazech. Jana obrazy malovala ručně, dle částečného návrhu, který domalovala podle své fantazie. Na požádání poroty krajinu doplnila zvěří. Za svůj um získala ve své kategorii také ocenění ve zlatém pásmu.

Třetí soutěžící byla Anna Konvičná, žákyně druhého ročníku, která si připravila v kategorii Cukrář junior slavnostní dort o minimální váze 2 kg. Jako téma dortu si vybrala rodinu Simpsonových, dort má základnu obdélníku, na ní je umístěn donut a další patro dort je pohovka. Na pohovce jsou Homer, Marge a Maggie, okolo pak sedí Bart a Líza. Anička za svoji dovednost získala ocenění ve stříbrném pásmu a také pohár za druhé místo.

Děkuji všem za usilovnou přípravu na tuto soutěž a přeji další úspěchy v oboru. Bc. Petra Vránová, UOV